Tekstilde kriz büyüyor: Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Türk Lirasındaki Değer Kaybı, Tekstil Sektöründe İş Kayıplarına Neden Oluyor

Türk lirasındaki değer kaybı ve enflasyondaki artış, tekstil sektöründe ciddi iş kayıplarına neden oluyor. Bu durum, sektörde çalışan sayısının 1 milyonun altına düşmesine sebep olmuş durumda. Döviz kurlarındaki yükseliş, ücret artışlarını geride bırakınca tekstil üretim merkezleri Mısır’a taşındı. Türk şirketlerinin Mısır’da kurduğu fabrikaların sayısı ise 200’e ulaştı.

Sektör Temsilcilerinden Endişe Verici Açıklamalar

Textil ve hazır giyim sektöründe işverenler, asgari ücretteki artışın maliyetlerini yükselttiğinden şikayet ederken, çalışanlar ise düşük ücretlerin açlık sınırının altında kaldığını dile getiriyor. Bu durum, sektörde büyük bir kan kaybına sebep olurken, sektör temsilcileri Türkiye’nin rekabet gücünü yitirebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

İş Kayıpları ve Endişeler

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, tekstil ve hazır giyim sektöründe iş kayıplarının arttığını ve işverenlerin düşük ücretler dayattığını belirtiyor. Arslanoğlu, her geçen gün işten çıkarılmaların arttığını ve küçük işletmelerin kapandığını ifade ediyor.

İstihdam Kaybı ve İhracat Düşüşü

2024 yılına ait verilere göre, tekstil ve hazır giyim sektöründe 250 bin kişilik istihdam kaybı yaşandı. Türkiye’nin tekstil ihracatı da düşüş gösterdi. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan en fazla ihracatta İtalya, İngiltere ve İspanya ön sıralarda yer aldı.

Mısır Öne Çıkıyor

Ege İhracatı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin kan kaybetmesiyle birlikte Mısır, Vietnam ve Bangladeş’in dış pazarlarda öne çıktığını belirtiyor. Avrupa’da ise Portekiz ve Romanya’nın Türkiye’ye göre avantajlı hale geldiği ifade ediliyor.

Türkiye’den Mısır’a Yatırımlar Artıyor

Yerli tekstil firmalarının yüksek maliyetler nedeniyle fabrikalarını Türkiye’den Mısır’a taşımasıyla ilgili olarak konuşan Şeref Fayat, Türkiye’de üretim maliyetlerinin yüksekliğinin rekabet gücünü azalttığını vurguluyor. Bu sebeple, şirketlerin Mısır’a kaydırıldığını belirtiyor.

Kaynak: Odatv.com

Related Posts

Çin ve Mısır’dan ABD Doları’na karşı hamle: Yeni işbirliği dönemi başlıyor!

Çin ile Mısır arasında finans, dijital ödeme sistemleri ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında kapsamlı işbirliği adımları atıldı. İki ülke, yerel para kullanımı ve dijital altyapı entegrasyonu gibi alanlarda ortaklıklarını derinleştiriyor. Yapılan anlaşmalar, ekonomik ilişkilerde yeni bir dönemin işaretini veriyor.

Rekabet Kurulu’ndan, Google’a 355 milyon lira para cezası

Rekabet Kurulu, Google’a yükümlülüklerini yerine getirmediğinden dolayı 2024 yılı gayri safi gelirlerinin her gün için on binde beşi oranında olmak üzere toplamda 355 milyon 143 bin 671,89 TL idari para cezası uyguladı.

Feminist hareket ayakta kalma mücadelesi veriyor: Finansal kriz derinleşti, kaynaklar tükeniyor

Feminist hareket ayakta kalma mücadelesi veriyor: Finansal kriz derinleşti, kaynaklar tükeniyor

Brent petrolün varili 69,70 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 69,70 dolardan işlem görüyor. Dün 70,17 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 69,60 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.47 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,14 artarak 69,70 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 67,38 dolardan alıcı buldu.

En düşük emekli aylığı teklifi TBMM’de

TBMM Genel Kurulunda, en düşük emekli aylığının 16 bin 881 liraya yükseltilmesine ilişkin düzenlemeyi de içeren Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin tümü üzerindeki görüşmeler …

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti