Şubat ayı verileri açıklandı: Cari açık beklentileri aştı!

Türkiye’nin Cari İşlemler Hesabı Şubat Ayında Açık Verdi

Türkiye’nin cari işlemler hesabı şubat ayında 4 milyar 405 milyon dolar açık verdi. Ancak, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 2 milyar 158 milyon dolar fazla kaydetti. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 5 milyar 730 milyon dolar olarak gerçekleşti.

AA Finans Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, cari işlemler hesabının şubat ayında 4 milyar 325 milyon dolar açık vermesini bekliyordu.

Yıllık Cari Açık ve Dış Ticaret Dengesi

Yıllıklandırılmış verilere göre, cari açık şubat ayında yaklaşık 12,8 milyar dolara ulaşırken, dış ticaret açığı ise 58,8 milyar dolar oldu. Hizmetler dengesi 62 milyar dolar, ikincil gelir dengesi ise 246 milyon dolar fazla verdi. Birincil gelir dengesi ise 16,4 milyar dolar açık verdi.

Hizmetler ve Yatırım Girişleri

Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 2 milyar 453 milyon dolar oldu. Taşımacılık hizmetleri ve seyahat kalemlerinden elde edilen net gelirler sırasıyla 1 milyar 167 milyon dolar ve 2 milyar 6 milyon dolar olarak kaydedildi. Şubat ayında doğrudan yatırımlar ise 11 milyon dolar net giriş gösterdi.

Portföy Yatırımları ve Kredi Kullanımı

Portföy yatırımları 2,6 milyar dolar net giriş kaydetti. Yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 25 milyon dolar ve DİBS piyasasında ise 675 milyon dolar net alış yaptı. Yurtdışından kredi kullanımında diğer sektörler 969 milyon dolar net kullanım gerçekleştirirken, bankalar ve hükümet 900 milyon dolar ve 120 milyon dolar net geri ödeme yaptı.

Döviz Rezervleri ve Gayrimenkul Yatırımları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz cinsinden net rezerv artışı 16,5 milyar dolar oldu. Yurtiçi yerleşiklerin yurt dışındaki gayrimenkul alımları 190 milyon dolar, yurtdışı yerleşiklerin ise Türkiye’deki gayrimenkul alımları 134 milyon dolar olarak belirlendi.

Related Posts

Emtia piyasalarında tarife iyimserliği

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı son yıllarda azalma gösterdi. İhracatta artış olsa da, global tüketim artışından alınan pay düştü. Fındık sektörü, bu trendin devam etmesi halinde pazar kaybı yaşanabileceğinden endişeli.

EPDK Kurul kararları – 27 Nisan 2025

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı akaryakıt ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin depolama ve perakende satış tarifelerinde değişikliğe gitti.

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

Şimşek ABD temaslarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

SGK uzmanı açıkladı: Bu hastalıklara sahip olanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor

Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın Türkiye Gazetesi’nde yazmış olduğu köşe yazısında, psikolojik hastalıkları bulunan sigortalılar için malulen veya engelli erken emeklilik imkanlarının bulunduğuna dikkat çekti. Birçok hastalık, yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı sağlıyor. İşte konuya dair tüm detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir