Uzman Psikolog Aybige Üstüner: DEHB Çocukluk Döneminde Başlıyor ve Eğitimi Etkiliyor
Uzman Klinik Psikolog Aybige Üstüner, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun (DEHB) çocukluk döneminde başladığını ve eğitim hayatını etkilediğini vurguladı. Psikolog Aybige Üstüner, okul başarısızlığının DEHB kaynaklı olabileceğini belirterek ebeveynleri uyardı, “Detaylara dikkat edemiyor, ders dinlerken odaklanamıyor ve günlük görevlerini (ödev ve derslerini) unutuyorsa bir uzmana başvurun” şeklinde tavsiyelerde bulundu.
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Aybige Üstüner, dünya genelinde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanılarında artış olduğunu belirtti. Psikolog Aybige Üstüner, “ABD’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin araştırmasına göre; 2016-2022 yıllarında 3 ila 17 yaş arasındaki bir milyon çocuğa DEHB teşhisi konuldu” dedi ve DEHB hastalığının yaygın bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini dile getirdi.
DEHB hastalığının nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu belirten Üstüner, bu problemin bireyin dikkatini sürdürmesini, dürtülerini kontrol etmesini ve hareketlerini düzenlemesini zorlaştırdığını açıkladı. Aynı zamanda DEHB’nin okul başarısını da olumsuz etkileyebildiğini ifade eden Psikolog Üstüner, tanı sürecinde aile ve öğretmenlerin çocuğu dikkatlice gözlemlemesi gerektiğini vurguladı.
DEHB’nin genetik yatkınlık gibi bir dizi faktörün etkileşimi sonucu ortaya çıktığını belirten Üstüner, ailede DEHB öyküsü olan bireylerde bu rahatsızlığın daha sık görüldüğünü ve bu bozukluğun genellikle çocukluk döneminde teşhis edildiğini söyledi. DEHB belirtileri arasında detaylara dikkat etmekte zorlanma, dikkatin dağılması, talimatları takip edememe, görevleri organize etmede zorluk çekme gibi durumların bulunduğunu açıkladı.
Günümüzde erkek çocuklarda DEHB teşhis oranının kızlara göre daha yüksek olduğunu ifade eden Psikolog Üstüner, erkeklerde daha hiperaktif-dürtüsel belirtilerin; kızlarda ise daha sessiz dikkat eksikliği belirtilerinin görüldüğünü belirtti. Araştırmaların, erkeklerde DEHB teşhisinin kızlara göre daha sık konulduğunu gösterdiğini ifade eden Üstüner, bunun sebebini erkeklerde daha belirgin belirtilerin görülmesine bağladı.