AB Suriye’ye yönelik bazı yaptırımları askıya aldı

AB Konseyi, Suriye’ye Uygulanan Yaptırımları Askıya Aldı

Avrupa Birliği Konseyi üye ülke dışişleri bakanlarının Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantı sonrasında Suriye’ye uygulanan AB yaptırımlarıyla ilgili önemli kararları duyurdu.

AB ülkeleri, Suriye’deki durumu dikkate alarak çeşitli kısıtlayıcı tedbirleri askıya almaya karar verdi. Alınan kararın, AB’nin Suriye’de kapsamlı siyasi geçiş, ekonomik toparlanma, yeniden yapılanma ve istikrar çalışmalarını destekleme çabalarının bir parçası olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamada, AB’nin Suriye’deki temel ekonomik sektörlerdeki kısıtlayıcı önlemleri askıya aldığı belirtildi. Enerji, ulaşım, finans ve bankacılık gibi sektörlerde işlemlerin kolaylaştırılacağı aktarıldı. Ayrıca, petrol, gaz, elektrik ve ulaştırma sektörlerindeki tedbirlerin askıya alındığı ifade edildi.

Suriye’deki çeşitli bankalar ve havayolu şirketlerinin yaptırım listesinden çıkarılacağı, Suriye Merkez Bankası’na fon ve ekonomik kaynak sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, AB bankaları ile Suriye bankaları ve finans kuruluşları arasında bankacılık ilişkileri kurulmasına izin verileceği de açıklamada yer aldı.

İnsani durum muafiyetinin süresiz olarak uzatılacağı ve kişisel kullanıma yönelik lüks malların Suriye’ye ihraç yasağının sona ereceği de duyurulan kararlar arasında yer alıyor. AB Konseyi, çalışmalarını sürdürecek ve Suriye’deki durumu yakından takip ederek gerektiğinde ekonomik yaptırımları değerlendirecek.

Ayrıca, Beşşar Esed rejimine yönelik çeşitli alanlardaki yaptırımların devam edeceği, yeni kararlarla ilgili yasal düzenlemelerin yarın AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe gireceği belirtildi.

AB’nin Rusya’ya Yönelik Yaptırımları

AB’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımlar, iç savaşın başlamasının ardından Mayıs 2011’de başladı. Rejimle bağlantılı kişilere seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı.

AB, ayrıca Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı ve rejimin finans ağının kalbinde bulunan sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı ile askeri ve sivil amaçlı kullanılabilen malların ihracatı kısıtlandı.

Yaptırımlar, belirli girişimlerin ve altyapı projelerinin finansmanını da içermekteydi.

Related Posts

500 bin TL’nin faiz getirisi uçtu! Bir banka rakiplerini geride bıraktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün açıkladığı Para Politikası Kurulu (PPK) kararıyla politika faizini yüzde 46 düzeyinde sabit tuttu. Bu karar, özellikle tasarruflarını mevduatta değerlendiren yatırımcılar tarafından yakından takip edildi …

Yenilenebilir enerjide rüzgar ve güneş kuraklığı riski

Yenilenebilir enerji kaynaklarına talep küresel çapta artarken, uzmanlar özellikle rüzgar ve güneş kuraklıklarının yenilenebilir enerji sistemleri için gelecekte büyük riskler oluşturabileceğini ifade ediyor.

Finansal Hizmetler Güven Endeksi haziranda arttı

Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), haziranda geçen aya göre 2,7 puan artarak 171,2 seviyesine çıktı.

Borsa haftaya nasıl başladı? (23 Haziran 2025)

Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,11 değer kazanarak 9.203,37 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 86,40 puan ve yüzde 0,94 azalışla 9.116,97 puana indi …

Hürmüz riski planları bozar

ABD’nin İran’a saldırmasıyla Hürmüz Boğazı’na yönelik endişeler arttı. Hürmüz’den geçen tanker sayısı azalırken, enerji fiyatlarındaki artış enflasyonda 2025 planlarını bozabilir.

Dünya yansa onlar kazanıyor

23 yıllık AKP döneminde iktidara yakın şirketler adeta ihya oldu. Son olarak TCDD’nin Siirt Kurtalan Demiryolu yapım ihalesini, Kolin İnşaat 21 milyar 498 milyon 500 bin TL bedelle kazandı.