Şara ve Mazlum Abdi, Şam’da görüştü; Suriye’nin geleceği bu toplantıda şekillenecek | 10 Mart anlaşmasının hükümlerinde değişikliğe mi gidilecek?

Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed el-Şara ve SDG Komutanı Mazlum Abdi, Rojava’nın Geleceği İçin Şam’da Toplandı

Suriye Geçici Devlet Başkanı Ahmed el-Şara ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi, Kuzeydoğu Suriye’nin (Rojava) geleceğini belirlemek üzere Şam’da ikinci kez bir araya geldi. ABD ve Fransa’nın gözetiminde başlayan görüşmeler, daha önce imzalanan anlaşmaların yeni bir sürece evrilmesini sağlayacak.

Suriye’nin kuzeydoğusundaki siyasi ve askeri heyet, ABD ve Fransa’nın da desteğiyle Suriye hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere Şam’a gitti. Heyet, bugün temaslara başladı.

Görüşmelere SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Dış İlişkiler Eş Başkanı İlham Ahmed ile Kuzey ve Doğu Suriye Temsilciliği Eş Sözcüleri Foza Yûsif ve Abid Hamid Mihbaş katılıyor.

Cumhurbaşkanı Şara ile gerçekleşen toplantıya, ABD Başkanı Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ve Fransa temsilcisi Jean-Baptiste Febvre de katıldı. Görüşmeler, tıkanan süreci ilerletmeyi ve bu çerçevede Şam-Kuzeydoğu Suriye hattında yeni bir sürece başlamayı amaçlıyor.

Görüşmeler, ABD’nin arabuluculuğuyla Mart ayında Suriye hükümeti ile SDG arasında imzalanan anlaşmanın uygulanmasına dönük Amerikan çabaları çerçevesinde gerçekleşecek.

10 Mart Anlaşması

10 Mart’ta imzalanan anlaşma, bölge ile Şam arasında entegrasyonu öngörüyordu. Anlaşmaya göre, Suriye’nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumlar, sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğal gaz sahaları merkezi Şam yönetimine entegre edilecekti.

Anlaşmada ayrıca, Kürtlerin Suriye devletinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmesi ve anayasal haklarının tamamının garanti altına alınması öngörülüyordu.

Kürtlerin Talebi

26 Nisan’da yapılan “Kürt Ulusal Konferansı”nda bölgede adem-i merkeziyet kararı alınmıştı. Bu karar, Şam yönetimi ile Kuzeydoğu Suriye yönetimi arasında tartışma yaratmıştı.

Anlaşmada Değişiklik Sinyali

Şam’da devam eden görüşmelerde, SDG güçleri ve kurumlarının Suriye hükümetiyle birleştirilmesini içeren anlaşmanın şartlarının uygulanması ele alınacak. SDG’nin talebi üzerine, Washington’un onayıyla bazı hükümlerde değişiklik yapılabilir.

Fransa’nın, ABD’ye anlaşmanın uygulanması konusunda destek verdiği iddialar arasında yer alıyor.

ABD Temsilcisi Barrack, anlaşmanın yanı sıra Suriye’de IŞID’e karşı mücadelede uluslararası koalisyon, Suriye hükümeti ve SDG güçleri arasındaki işbirliğini de ele alacak.

Related Posts

Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili belli oldu!

Muhittin Böcek’in tutuklanmasının ardından Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan başkan vekili seçimini CHP’nin adayı Büşra Özdemir kazandı.

İsrail “yardım tuzağında” 773 Filistinliyi katletti!

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde, ABD İsrail güdümlü “Gazze İnsani Yardım Vakfı” kanalıyla kurulan “yardım dağıtım merkezleri”ne düzenlediği saldırılarda 27 Mayıs’tan bu yana 773 Filistinli yaşamını yitirdi, 5 bin 101 kişi ise yaralandı. 41 kişinin …

Rusya’da ölü bulunan eski bakanın son mesajı ortaya çıktı

Rusya’da geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren eski Ulaştırma Bakanı Roman Starovoyt’un, hayatını kaybetmeden önce çalışma arkadaşlarına gönderdiği veda mesajı ortaya çıktı.

3. gün Kararmış SOZCU TV ekranında bugün

Onur Alp Yılmaz İpek Özbey’e, Mert Uzunsoy Senem Toluay Ilgaz’a, Prof. Barış Övgün Gülinay Selçuk’a konuştu.

Yer: Denizli! Kamerun uyruklu organizatör ve kaçak göçmenler yakalandı

Denizli’de göçmen kaçakçılığına yönelik düzenlenen operasyonda biri Kamerun uyruklu organizatör ile 11 kaçak göçmen yakalandı.

ABD Başkanı Trump’tan 7 yeni ülkeye tarife mektubu

ABD Başkanı Donald Trump; Filipinler, Brunei, Moldova, Cezayir, Irak, Libya ve Sri Lanka’ya yönelik tarife oranlarını içeren yeni mektupları yayımladı. Trump, hafta başından 14 ülkeye tarife mektubu göndermişti.