SGK uzmanı açıkladı: Bu hastalıklara sahip olanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor

Psikolojik Rahatsızlıklar Malulen veya Engelli Emeklilik Hakkı Sağlayabiliyor

Normal şartlarda emeklilik için belirli koşulların sağlanması gerekirken, bazı özel durumlar emeklilik sürecini erkene çekebiliyor. Türkiye Gazetesi’nden İsa Karakaş’ın köşe yazısında vurgulandığı üzere, özellikle psikolojik rahatsızlıklar yaşayan sigortalılar malulen veya engelli emeklilik hakkı elde edebilirler.

Malulen Emeklilik Şartları

Normal emeklilikte yaş şartı bulunurken, malulen emeklilikte sigortalının en az yüzde 60 oranında çalışma gücünü kaybetmiş olması gerekmektedir. Bu kayıp, bedensel veya ruhsal rahatsızlıklar sebebiyle olabilmektedir.

Psikolojik Rahatsızlıklar Nedeniyle Erken Emeklilik Mümkün

Karakaş’ın yazısına göre, psikolojik hastalıklar malulen emekliliğin kapısını aralıyor:

  • Zihinsel Gerilik: IQ 50 ve altındakiler veya orta düzey zihinsel kayıp yaşayanlar.
  • Şizofreni ve Şizoafektif Bozukluk: Tedaviye rağmen iş yapma kapasitesi olmayan bireyler.
  • Bipolar Bozukluk: İleri düzeyde işlev kaybı gösteren hastalar.
  • Sanrısal Bozukluklar ve Atipik Psikozlar: Calışma olanağı kalmayan hastalıklar.
  • Beyin Hasarına Bağlı Psikiyatrik Bozukluklar: Organik kişilik bozuklukları, frontal lob sendromu gibi hastalıklar.
  • Şiddetli Obsesif Kompulsif Bozukluk ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu: Tedaviye dirençli vakalar.
  • Otizm ve İlişkili Yaygın Gelişimsel Bozukluklar: İşlevsellik kaybı yaşayan durumlar.

Engelli Emeklilik Seçeneği

Malulen emekli olamayanlar için engelli emekliliği seçeneği mevcuttur. Burada yüzde 40 oranında bir engellilik raporu yeterli olabilir. Engelli emeklilikte yaş şartı olmamakla birlikte, prim günü ve sigortalılık süresi şartları bulunmaktadır.

Kişisel Durumlara Göre Başvuru Yapılmalı

Karakaş’ın vurguladığı gibi, “Malulen mi yoksa engelli emeklilik mi?” sorusunun yanıtı, bireyin sağlık durumuna ve prim geçmişine bağlıdır. Bazı sigortalılar her iki başvuru hakkına sahipken, bazıları sadece birinden yararlanabilir. Özellikle 10 yıllık sigortalılık süresi ve en az 1800 gün prim ödemiş olan bireyler, SGK müdürlüklerine başvurarak erken emeklilik için şanslarını deneyebilirler.

Related Posts

Türkiye’nin önceleri hakim olduğu pazar artık tehlikede: Üretim payı düşüyor!

Türkiye’nin dünya fındık üretimindeki payı son yıllarda azalma gösterdi. İhracatta artış olsa da, global tüketim artışından alınan pay düştü. Fındık sektörü, bu trendin devam etmesi halinde pazar kaybı yaşanabileceğinden endişeli.

EPDK Kurul kararları – 27 Nisan 2025

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), bazı akaryakıt ve doğal gaz dağıtım şirketlerinin depolama ve perakende satış tarifelerinde değişikliğe gitti.

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

Şimşek ABD temaslarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

İstanbul’daki evler için kritik çağrı: Birleşin ve güçlendirin

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkan Yardımcısı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Özlem İmren, güçlendirmenin yama değil, binanın sıfır bina performansına ulaşması için yapılan müdahaleler olduğunu belirterek, konutlarda da güçlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.

Kentsel dönüşümde hızlı ve başarılı sonuç almanın yolu doğru sözleşmeden geçiyor

Depremin yine gündemin ilk sırasına oturduğu megakentte hukukçular, kentsel dönüşümün hızlı ve güvenli şekilde tamamlanabilmesi için sürecin avukat denetiminde ve doğru sözleşmeyle yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir